Reviews

Kleurjekist verovert langzaam het hart van nabestaanden – families, (klein)kinderen, vriendengroepen – uitvaartondernemers, hulpverleners en (rouw)specialisten. Hieronder lees je waardevolle ervaringen en beoordelingen.

“Kleurjekist heeft bijgedragen aan een zeer bijzondere ervaring. Een cliënt van mij overleed en met een aantal mede cliënten, familie en collega hulpverleners hebben wij de kist beschilderd. Het schilderen en versieren van de kist in de dagen na het overlijden maakte het mogelijk om met een zeer complexe doelgroep te rouwen. Een gewoonlijk ongemakkelijk moment bij een kist werd een onvergetelijk moment. Dank Florien dat je dit mogelijk maakt.”

“Kleurjekist is een prachtige en originele manier om samen iets te creëren en te doen met elkaar, voor zowel jong als oud. De kist is van goede kwaliteit, echt een aanwinst voor de uitvaartwereld. Daarnaast is Florien Smits een heel fijn en kundig persoon om mee te werken.”

“Gezamenlijk een kist verven is verbindend. Een meditatief moment tijdens een verdrietige periode. Waar je later met veel voldoening op terug kunt kijken, hoe je daar, gezamenlijk met mensen die je dierbaar zijn, een mooie kist van hebt kunnen maken. Doordat de figuren voorgedrukt zijn, is het verven laagdrempelig. Waar volwassenen en kinderen kunnen blokkeren omdat ze vinden dat ze niet kunnen tekenen, is er nu niets meer dat hen weerhoudt om hun bijdrage te leveren aan het creëren van een bijzondere kist voor hun dierbare.”

“Mijn vader is op veel te jonge leeftijd overleden, maar heeft in zijn korte leven zoveel kleur gebracht bij ons. Kleur je kist heeft kleur gebracht in zijn uitvaart. De afbeelding is heel passend bij hem en de liefde die hij ons meegegeven heeft voor de natuur. Met het gezin hebben we heel veel mooie vakanties meegemaakt op het Wad. De zee, het strand, het varen en een vuurtoren staan symbool voor deze fantastische vakanties. Het proces van het schilderen gaf ontspanning en bezinning. Iedereen kon zijn steentje bijdragen om iets prachtigs van te maken. De jonge kleinkinderen (7 en 5 jaar) vertelde trots tegen iedereen, zonder enige schaamte, dat ze kist van opa gingen schilderen. Op deze manier werden zij er ook bij betrokken en maak je van de dood niet iets engs. Het contact met Florien hebben wij zo fijn gevonden. Heel persoonlijk en liefdevol!”

“Kleurjekist heeft voor het afscheid van mijn vader, onze opa en echtgenoot van mijn moeder veel betekend.
In de dagen tussen het overlijden en de begrafenis hebben wij samen met de klein kinderen in het atelier van oma met veel plezier geschilderd aan de kist voor opa Texel. De zeezicht afbeelding paste heel goed bij mijn vader en we hebben mooie herinneringen kunnen ophalen. Doordat we “kleur je kist” hadden konden de kinderen zelf ook een bijdrage leveren aan het afscheid, wat voor hun heel fijn was. We hebben samen muziek gedraaid tijdens het schilderen en zelfs gedanst om de deksel. Het samenzijn en mooi maken van zo’n afbeelding heeft voor ons voor een fijne herinnering gezorgd naast het verdrietig afscheid. Toen we in de auto onderweg waren naar de condoleance zei onze zoon (10): “Ik ben zo trots op de kist!” Hoe mooi en waardevol is dat!

Florien heeft ons bij de bestelling en de levering van de kist heel fijn ondersteund. Ze was betrokken, daadkrachtig, communicatief, lief en meelevend.

Dank je wel Florien dat je dit bent begonnen. Het biedt een mooie manier om een afscheid vorm te geven en ik raad het iedereen aan.”

“Twintig jaar geleden is mijn man Jan overleden aan longkanker. Ik bleef achter met twee zoontjes van 11 en 13 jaar. Met familie en vrienden regelde ik de begrafenis en de jongens liepen er eigenlijk verloren bij. Het was belangrijk hen een meer actieve rol te geven in de voorbereiding op het afscheid.

De ontwikkeling van Kleurjekist is mijns inziens erg belangrijk voor kinderen die zo’n groot verdriet een plaats moeten geven tijdens de drukke en verdrietige voorbereiding van een begrafenis door volwassenen.

Mijn ervaring is dat ze zich belangrijk gingen voelen, dat ze voor zichzelf grip kregen op hun emoties. Het werd HUN kist en nu, 20 jaar na dato, zijn ze er nog steeds trots op.”

“Het verhaal en de gedachte van Kleurjekist bracht mij terug naar de uitvaart van mijn moeder, inmiddels bijna 7 jaar geleden. Mijn nichtje was te jong om het te begrijpen, maar had door middel van Kleurjekist een hele dierbare bijdrage kunnen leveren, wat ze ook nog eens heel leuk zou hebben gevonden om te doen! Het liet mij inzien dat er wel een mogelijkheid is voor kinderen om hun emoties en medeleven te tonen, zonder dat ze het ‘onder woorden’ hoeven te brengen…”

“Fijn dat wij van dit mooie initiatief deel uit mogen maken, we hebben een mooie samenwerking met Kleurjekist.
Het beschilderen op deze manier van de gefreesde afbeelding kan heel erg helpen bij het verwerkingsproces van het verlies van een dierbare, wij zien dit echt als een meerwaarde.
Ook omdat de nabestaanden dit samen kunnen doen, zo ontstaan er bijzondere gesprekken en worden er mooie herinneringen opgehaald.”