Kleurjekist eindresultaat - beschilderd door kinderen

Twee vossen, drie beren en vier vogels. Wat zie jij in deze illustraties? Graag vertellen we je de diepere laag achter deze illustraties en waarom ze voor een gezinssamenstelling van waarde kunnen zijn.


Het belang om als kind te worden betrokken is groot. Kijk maar eens om je heen tijdens een afscheid. Zijn er kinderen bij? Hebben ze een taak? Zijn ze onderdeel van het geheel of juist niet? Als je een kind vraagt wat hij/zij zich nog kan herinneren aan het afscheid van opa, krijg je als antwoord precies datgene waaraan hij zelf heeft bijgedragen. Of dat nu het aansteken van de kaarsen is of het mooi maken van de doodskist. Het gevoel van hebben kunnen bijdragen aan een afscheid is enorm waardevol. Het zorgt er niet alleen voor dat kinderen er met trots over kunnen vertellen. We maken de dood ook minder eng en bespreekbaar.

Mijn opa is een ster


Stel je voor dat je boven op een berg zit en naar de sterren kijkt. De serie Sterrenkijken verbindt de dood met een verhaal wat vaak aan kinderen verteld wordt. “Opa is nu een ster. Zie je die felle ster? Dat is opa. Je kunt naar hem kijken als je hem mist.” Met dit soort verhalen breng je de dood dichtbij om samen te kunnen rouwen. De dood wordt minder eng, definitief en ongrijpbaar.

Samen is fijner dan alleen


Rouwen doe je alleen en samen. Als familie, als vriendengroep, als collega’s. Samen naar boven kijken heeft een meditatieve lading en de illustraties laten in beeld zien dat rouwen stilstaan is. Dat we samen stil kunnen staan bij niet alleen de dood, maar ook bij het leven dat geleefd is. Herinneringen ophalen terwijl je samen de kist beschilderd en zo kleur geeft aan het leven. Elke groepssamenstelling is uniek. Elk gezin is uniek. Sterrenkijken met Vossen verbeeldt een samenstelling van drie met een overleden derde. De drie beren herdenken een overleden vierde en de vier vogels verbeelden een oorspronkelijke groep van 5.

Over de series Sterrenkijken en Zeezicht


Daar waar de serie Sterrenkijken zicht in de nacht afspelen, vertelt de vierde illustratie Zeezicht over de kracht van de zee in relatie tot stilstaan bij de dood.
Het leven en de dood bespreken. Op de een of andere manier is dit wandelend makkelijker dan thuis aan de eettafel. Zon, zee en het geluid van de golven. Een regenboog, die de aarde met de hemel verbindt maakt het plaatje compleet.

Over Studio Kars + Boom


Voor illustratoren Kars + Boom staan in hun werk spelen, kleur en versimpeling
centraal:

  • Het werk zet volwassenen en kinderen aan tot (blijven) spelen.
  • Ze maken kleurrijk werk en dagen uit tot het gebruik van jouw eigen kleuren.
  • Elke illustratie vertelt een eigen verhaal.

De kracht van het concept in een paar woorden en illustraties verteld.