Tijdens het leven zoeken we naar verbinding, zo ook tijdens afscheid. Hoe kan een mooi afscheid bijdragen aan het verbinden van nabestaanden?

In families, met vrienden, met collega’s, met onszelf. We zoeken overal verbinding. Wanneer we worden geconfronteerd met de dood of een afscheid, zijn we geneigd dit alleen te doorstaan. Terwijl juist dan verbinding zo waardevol is. 

De dood verbindt 

Vanaf het moment dat een dierbare overlijdt, beland je als nabestaande in een achtbaan van te nemen beslissingen. Gelukkig doe je dit niet alleen. De verbinding tussen jou, je familie, vrienden, collega’s, uitvaartbegeleiders en bijvoorbeeld rouwspecialisten ontstaat natuurlijkerwijs. Samen bereiden jullie elkaar voor op het afscheid van jullie dierbare.

Ruimte voor andere verbindingen

Nadat de praktische zaken zijn geregeld, ontstaat er ruimte voor andere verbindingen. De verbinding tussen leven en dood. Tussen rouwen en vieren. Tussen herdenken en herinneren. Tussen verleden en toekomst. Tussen oud en jong. Tussen ziek en gezond. Tussen zwart-wit en kleur. Tussen samen en alleen.

Nieuwe herinneringen maken

Voor de een werkt het goed om alleen te zijn en een afscheidsverhaal te schrijven. De ander kiest ervoor om de kaarten te versturen. Weer een ander kiest de muziek uit of buigt zich over het uitzoeken van foto’s en video’s. 

Allemaal even waardevol, persoonlijk en dankbaar. 

De geïllustreerde deksels van Kleurjekist zijn een afscheidsritueel op zich. Tijdens het beschilderen van de kist komen herinneringen samen, wordt gezamenlijk herdacht, gelachen en gehuild. Het gezamenlijk proces verbindt onderling. Dit zorgt voor onvergetelijke nieuwe herinneringen. Een persoonlijk en prachtig laatste huis wordt gecreëerd waarin liefde en respect zichtbaar is voor iedereen.

Families worden kleiner en vrienden belangrijker

Directe familie is vaak het meest betrokken bij afscheid. Maar, families worden kleiner en vriendengroepen en collega’s worden belangrijker. Zij willen en kunnen op een eigen manier afscheid nemen. Het gezamenlijk beschilderen van de kist van de overledene, verbindt deze groep onderling en ondersteunt hen in de rouwverwerking.

De verbinding met ontwerpers

De samenwerking met uiteenlopende ontwerpers verbindt hen met het concept van Kleurjekist, met elkaar en met onze missie om afscheid kleurrijker te maken, gezamenlijk herinneringen te creëren en nabestaanden te verbinden.