Deksel Kleurjekist

Weten dat je binnenkort komt te overlijden. Een scenario waar we niet te lang bij stil willen staan. Toch gebeurt het dagelijks dat mensen deze boodschap krijgen. Wat nu als je precies weet wanneer? Als je je eigen dood plant en de weg er naartoe ook?

Op naar de sterren

In seizoen 8 van het programma “Over mijn Lijk” was één van de deelnemers Lotte. Deze toen 32-jarige moeder van 2 jonge kinderen leed aan baarmoederhalskanker.

Het programma liep anderhalf jaar met Lotte en haar gezin mee. Jaren waarin Lotte zo goed en kwaad als ze kon bezig is geweest met overleven en met afscheid nemen van haar kinderen, haar man en dierbare vrienden en familie.

Zij deed dit onder andere door middel van een herinneringsdoos; een doos waarin ze samen met man en kinderen een leven vol herinneringen stopten. Op 9 november 2019 is Lotte overleden. “Op naar de sterren,” waren haar laatste woorden tegen de programmamakers.

Herinneren

Zo lang mogelijk wil je als nabestaanden herinneringen van je dierbare vasthouden. Dit kan op allerlei manieren ondersteund worden. De herinneringsdoos van Lotte is hier een prachtig voorbeeld van.

Florien: “Naast mijn eigen ervaring ruim twintig jaar geleden, was Lotte en haar wijze van afscheid nemen en herinneringen creëren een belangrijke inspiratie voor de ontwikkeling van Kleurjekist. Hoe kun je kinderen ook in aanloop naar de dood betrekken bij dit proces op een dusdanige wijze dat zij een fijne en blijvende herinnering houden? Ik heb er bewust voor gekozen om alleen het deksel van de kist te illustreren. Deze kunnen los van de kist en eerder in het proces worden geleverd bij families en nabestaanden om zo van waarde te zijn als een verbindend ritueel. Het is natuurlijk ook mogelijk om het deksel te bewaren en er bijvoorbeeld een mooie tafel of kast van te maken.”