Een uitvaartkist beschilderen - Kleurjekist

De uitvaartkist van een overleden dierbare beschilderen, is een persoonlijke en creatieve manier om gezamenlijk afscheid te nemen. Ook is het een eerbetoon aan de overledene.

Steeds vaker kiezen families ervoor om de uitvaart te personaliseren. Om een eigen invulling te geven aan de week in aanloop naar het afscheid. Kinderen worden bij het afscheid betrokken, maar ook vriendengroepen worden meegenomen.

Samen schilderen verbindt nabestaanden. Toch voelt niet iedereen zich even comfortabel bij het schilderen ‘uit de losse pols’. De uitvaartkist wordt immers vaak gezien als ‘het laatste huis’ van de overledene. Dit wil je absoluut niet verpesten. Hieronder volgen een aantal tips.

 1. Kies een geschikte kist
  Als je de uitvaartkist wilt beschilderen, moet je ervoor zorgen dat de kist geschikt is voor schilderen. Onbewerkte houten kisten zijn het meest geschikt, omdat ze een glad oppervlak hebben dat gemakkelijk kan worden geverfd. Check wel even bij de uitvaartbegeleider of de uitvaartkist beschilderd mag worden, in verband met de crematie of het natuurbegraven.
 2. Kies je ontwerp
  Denk na over het ontwerp dat je wilt beschilderen. Er zijn verschillende mogelijkheden, variërend van symbolisch en figuratief tot abstract. Bekijk goed welke illustratie past bij (het leven van) de persoon die overleden is.
 3. Voorbereiding
  Wat heb je nodig om te schilderen? Verschillende kleuren (acryl)verf, kwasten en mengbakjes om mee te beginnen. Het is handig om een beetje kennis te hebben van het mengen van kleuren. De primaire kleuren zijn rood, blauw en geel. Door deze met elkaar te mengen, maar je alle andere mogelijke kleuren. Zorg er ook voor dat de kist stofvrij is. Het is raadzaam om de kleur wit te gebruiken, zodat de verf goed hecht.
 4. Begin met schilderen
  De start van het beschilderen is altijd spannend! Begin met een klein stukje en test de verf en je kwast. Gebruik een platte kwast om goed binnen de lijntjes te kunnen schilderen.
 5. Neem de tijd
  Het beschilderen van een uitvaartkist is een emotioneel proces, dus neem de tijd om rustig te werken. Het kan nuttig zijn om af en toe een pauze te nemen en het werk van een afstand te bekijken om te zien of het eruitziet zoals je wilt. Je kunt je de activiteit over een aantal dagen verspreiden en met verschillende betrokkenen doen. Bijvoorbeeld een deel met (klein)kinderen en een ander deel met een vriendengroep van de overledene. Ook is het helemaal niet erg om iets opnieuw te beschilderen, als je er niet tevreden over bent.
 6. Afwerking en bescherming
  Zodra je klaar bent met schilderen, laat je de verf goed drogen. Breng indien nodig een vernislaag aan om de verf te beschermen en de levensduur ervan te verlengen. Acrylverf is weliswaar verf op waterbasis, maar de verf is watervast zodra het droog.

Samen schilderen is een fijne en ontspannen activiteit, zeker voor (klein)kinderen. Het geeft hen de mogelijkheid om ook een bijdrage te leveren Het is belangrijk op te merken dat het beschilderen van een uitvaartkist niet voor iedereen geschikt is en dat het altijd belangrijk is om respectvol om te gaan met de wensen en overtuigingen van de overledene en diens familie. Bekijk alle mogelijkheden van Kleurjekist.